top of page

Risetstämman är en musik-, konst- och kulturstämma som tar plats på en gård i byn Riset strax utanför Sundborn, Falun. Här skapas en mötesplats för de som vill skapa och utforska musik, konst och kultur i olika former, och som deltagare får du tillgång till konserter, kurser och andra aktiviteter. Risetstämman är en plattform för inspiration och samverkan över uttryck, helt enkelt.

Idén uppstod ur ett behov för en ny mötesplats för unga vuxna, fri från nedärvda traditioner. En plats där deltagarna kan träffas och inspireras av varandra. Med inspiration från folkmusikens värld växte Risetstämman fram, men med extra tyngd på att konsten och musiken får samexistera och ges lika mycket plats. Vår förhoppning är att det kan ge upphov till nya konstnärliga konstellationer och samarbeten, och väcka nya idéer.

Risetstämman pågår under en sommarhelg i slutet av juli, och innehåller i regel ett antal konsertakter av varierande genrer, konstvisning, konstnärssamtal och kurser. Sedan starten 2021 har vi stolt presenterat band såsom Spomenik, Trio Rop, Sveriges Medeltida Landskapslagar och Min kompis Hanna, samt konstnärerna Esse McChesney och Elvis Lindgren. För detta blev Risetstämman nominerad till galan Dalecarlia Music Awards år 2023.

Så kom till Riset och upplev Risetstämman! Vi ses där!

Information

Risetstämman bild från festivalen

Karta över festivalen

1. Logen

2. Tröskladan

3. Lilla hörnet

4. Parkering & WC

5. Campingen

6. Matplatsen

7. Tältet Märta

8. Båthuset

9. Jordkällaren

10. Badplatsen

Risetstämman kartbild över festivalen

FAQ

 • Hur kommer man dit?
  Om du inte åker bil är det hetaste tipset att ta tåget till Falun C, och hitta nån att samåka med den sista biten. På Facebook finns flera bra samåkningsgrupper!
 • Hur bor man?
  På campingen bor man antingen i tält eller i bil. Det går såklart att ha med sig husvagn, men då campingen ligger på en åker finns en ganska god fastkörningsrisk - framförallt vid dåligt väder - så vi rekommenderar att bo så lätt som möjligt.
 • Kan man köpa mat där?
  Ibland händer det att en eller annan mat går att köpa genom luckan vid mattältet, men det ska mest ses som en bonus. Däremot finns både en affär och en pizzeria i Sundborn där alla förnödenheter kan införskaffas.
 • Vad kostar kurserna?
  Ingenting, eller självkostnadspris! På kurserna med självkostnadspris betalar du bara för materialet du använder, men de allra flesta kurser kurserna, alla konserter och alla övriga aktiviteter ingår i biljettpriset. Köper du helgbiljett ingår dessutom campingplats.
bottom of page